A hszivattyú mködése

Mködése

 

  Mködése

  Két hcserélt egy körvezeték köt össze. Egy kompresszor a csvezetékben olyan munkaközeget keringet, melynek igen alacsony a forráspontja, csak nagy nyomás alatt cseppfolyósodik. A hideg oldali hcserél eltt a folyékony halmazállapotban lév munkaközeg nyomását egy nyomáscsökkent szelep leejti 1,7 bar-ra. Ekkor a munkaközeg hevesen elpárolog, -2°C-ra lehl és a párolgáshoz szükséges ht a hcserél másik oldalán átfolyó környezeti közegbl (jelen esetben levegbl, de lehet vízbl, termálvíz hulladékból. szennyvízbl, stb ) vonja el, annak lehtésével. A 3 °C- re felmelegedett munkaközeget a kompresszor elszívja, besríti 13,5 bar nyomásra, melytl a lecsapódó munkaközeg felmelegszik 73,5 °C-ra. A lecsapódásnál felszabadul az a h, melyet a környezetbl elvont, megnövelve a kompresszorba betáplált és hvé átalakult energiával. Mindezt az energiát a másik hcseréln áthaladva átadja a ftési rendszerben kering ftközegnek

  Talajvizes rendszer

  A talajvíz-kútból búvárszivattyúval nyert víz hjének elvonása után a vizet vagy egy másik kútba, vagy felszíni vízbe (patak,tó,folyó) vezetik, vagy elszivárogtatják földbe fektetett dréncsöveken át.
  A talajvíz állandó hmérséklete (7C-12C) és jó hvezet-képessége révén ideális hforrás.
  További speciális alkalmazás, amikor hforrásként egy tó szolgál. Ebbe helyezik el körkörösen a kollektorként szolgáló csöveket.

  Talajkollektoros rendszer

  A talajkollektoros rendszer esetében többszáz méter hosszú speciális kemény PVC köpennyel ellátott rézcsöveket, vagy polietilén csöveket fektetnek le 1-2 méter mélyen. Hátránya, hogy nagy felületen (a ftött alapterület 1,5-3-szorosán) kell megbontani a telket a csövek lefektetésekor, ezért leginkább új építés házak esetén jöhet szóba. Segítségével négyzetméterenként 20-30 Wattnyi energiát nyerhetünk. Ennek nagysága függ a talaj hvezetésétl, nedvességtartalmától, és az esetleges talajvíztl.

  Talajszondás rendszer

  A talajszondás rendszer esetén kb 15 cm átmérj, 50-200 méter hosszú lyukat fúrnak a földbe leginkább függlegesen. Ebbe helyezik az U alakú szondát, amiben zárt rendszerben cirkulál a htközeg. 200 méteres mélység esetén kb. 17 C-os a Föld. Lehet két- vagy háromkörös rendszer, attól függen, hogy a szondában közvetlenül a htközeg áramlik, vagy fagyálló folyadék adja át közvetetten hjét a htközegnek. A szondák speciális esete az energiakaró: több szondát egymás mellé helyezve nyáron eltárolják a henergiát a földben, amit télen hasznosítanak. Különösen nyári htési igény esetén, ill. ipari méretekben gazdaságos

hand01_back.gif                                    hand01_next.gif

                                                                                                                     Vissza a foldalra            Tovább az árlistára