MEGÚJULÓK - HÍREK

Hány év alatt térül meg a krumplinyomó ára?

Kiszámolta-e már, hogy mennyi idő alatt térülnek meg a háztartásában található berendezések, a mikrohullámú sütő, a televízió, a mosógép, vagy a nyílászárók stb. árai? A legtöbb ember valószínűleg soha nem foglalkozott még vele. Feltehetően azért nem, mert pontosan nem is lehetne megmondani, hiszen olyan tényezőket kellene figyelembe venni, amelyek nehezen forintosíthatók.

Visszahozza az árát a TV? Nem, de nem baj, mert szórakoztat, informál, stb.
Visszahozza az árát a napkollektor? Mondhatnánk, hogy ha nem, az se lenne baj, mert miközben adja a melegvizet, környezetbarát is, és nem büdös, nem zajong. De ennél sokkal jobb a helyzet, mert IGEN, visszahozza az árát. 8-10 év után. És közben folyamatosan „szórakoztat” is.

A megújuló energiaforrások hasznosítása kapcsán azonban valahogy a legtöbb embernek egyből a megtérülési idő jut eszébe, mint kulcstényező. Ez részben érthető, hiszen ma még a napkollektoroknak, napelemeknek, szélturbináknak, hőszivattyúknak, faelgázosító kazánoknak elég magas a bekerülési költsége. Ne felejtsük el azonban, hogy az energiaárak folyamatosan változnak, növekednek, ami folyamatosan csökkenti a megújulós berendezések megtérülési idejét is. Ami azonban még fontosabb, hogy nem csak ezt a szempontot kell/lehet figyelembe venni, amikor ilyen berendezést vásárolunk. Számos más előnye lehet egy-egy ilyen eszköznek, pl. nem füstöl, nem zajong, nem áll le azért, mert valahol karbantartják a hálózatot stb. Az ár és a megtérülési idő tehát csak egy-egy a sok döntési szempont közül, kizárólag ezek alapján nem érdemes arról dönteni, hogy legyen-e napkollektorunk, napelemünk, szélturbinánk, hőszivattyúnk, faelgázosító kazánunk stb.

Ez volt a fő témája a Kossuth rádió 2006. szeptember 29-én elhangzott „Holnaprakész” c. műsorának is, mely letölthető a Magyar Rádió honlapjáról.


2006. október 3.

 

70 százalékkal nő a gáz ára januártól?

2006-11-06 11:13:27

A Népszava információi szerint napokon belül elkészül az új, jövő évtől alkalmazandó gázár-támogatási modell. A jövőben megszűnik a jelenleg alkalmazott tarifatömbös árkiegészítési rendszer, és csak az alacsony jövedelmű rászorulók kapnak majd kormányzati kompenzációt. A drágulás 65-70 százalékos lesz egy 1700 köbmétert felhasználó családnak.

Nem jár majd automatikusan az évi 1500 köbméteres fogyasztás alatt a ma még minden felhasználónak adott köbméterenkénti 35 forint 80 fillér ártámogatás, és az évi 1500 és 3000 köbméter elhasznált mennyiség között nyújtott köbméterenként 20 forint 60 filléres árkedvezmény is megszűnik. Ez a támogatási forma a jelenleg háztartások mintegy 86 százalékát érinti.

A díjakba épített kompenzáció elvonása azt jelenti, hogy a nem támogatottak körének az év elejétől jelentős áremelkedéssel kell szembenézniük, mivel köbméterenként több mint 56 forint árkiegészítésről kell lemondaniuk. Ehhez hozzáadódik a jövő év elején a világpiaci beszerzési árak várható emelkedése miatti többletköltség. Így egy átlagos, évente 1700 köbmétert felhasználó családnak 2007-ben 65-70 százalék körüli árnövekedést kell majd elviselnie.

Ezt a többletet becslések szerint a hazai, mintegy 2,7 millió földgázt használó háztartás kétharmada lesz csak képes kigazdálkodni. A fennmaradó egyharmadnak pedig - az önkormányzatokon keresztül - továbbra is kompenzációt ad majd a kormány. (Népszava - Privátbankár)

 

ENERGIAHATÉKONYSÁG - HÍREK

Új energetikai követelményrendszer új építésű épületekre

Hosszú várakozás után megjelent az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, 7/2006. (V.24) számú tárcanélküli miniszteri rendelet. A rendelet csupán az új épületek építési engedélyéhez szükséges hőtechnikai követelményeket és...
Hosszú várakozás után megjelent az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, 7/2006. (V.24) számú tárcanélküli miniszteri rendelet. A rendelet csupán az új épületek építési engedélyéhez szükséges hőtechnikai követelményeket és számításokat szabályozza. A rendelet 2006. május 29-én lépett hatályba. A 2006/62. számú Magyar Közlöny 5134.oldalától található meg vagy letölthető: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0600007.TNM

2006. június 2.

 

  hand01_back.gif                                    

                                                                                                                        Vissza a főoldalra                      Kapcsolat